viernes, 13 de noviembre de 2009

Dieta mediterrània


La dieta mediterrània és un tipus de
dieta originària dels països banyats per la Mediterrània, que es caracteritza per un alt consum de verdures, llegums, fruites, peix i, sobretot, d'oli d'oliva. També s'inclou freqüentment el vi negre dins de la dieta.

La dieta mediterrània és el model d'alimentació de l'àrea del Mediterrani nord i resulta molt saludable des del punt de vista de la prevenció de malalties cardiovasculars, malalties neurodegeneratives i alguns tipus de càncer (còlon, mama, pròstata, etc.). També s'ha demostrat un augment de l'esperança de vida dels habitants d'aquestes àrees. És una alimentació d'unitat nutricional dins la diversitat culinària. Hem de diferenciar culturalment, gastronòmicament i religiosament el Mediterrani nord del Mediterrani sud.
Història
Les primeres referències són de l'any
1938, quan Leland Allbaugh va estudiar l'alimentació dels habitants de la illa de Creta. A la dècada del 1950, però, fou quan el doctor Ancel Keys, que estudiava les relacions entre les malalties coronàries, el colesterol i la dieta, la va difondre describint una dieta caracteritzada per (cita aproximada).
Aundants vegetals (
fruita, verdures, pa i altres derivats dels cereals, llegums i fruits secs), amb la fruita fresca com a postres habituals, oli d'oliva com el greix principal, lactis (sobretot llet i iogurt) i peix consumits en quantitats de baixes a moderades, de zero a quatre ous per setmana, sota consum de carns vermelles, i consum entre baix i moderat de vi. És una dieta amb baix contingut en greixos saturats (entre 7 i 8% de les calories) amb un consum de greix total entre el 25% fins a poc més del 35%.

No hay comentarios:

Publicar un comentario